Hästjuridik

Ordet hästjuridik är omfattande, vi på Juridika har stora erfarenheter och gedigna kunskaper när det handlar om tvister, avtal, att sälja eller köpa häst, uppställning och andra typer frågor när det handöar om juridik för hästföretagare.

Juridik för hästföretagare

Det är inte bara den som har registrerat ett företag som räknas som hästföretagare utan även den som säljer häst med vinstsyfte utan att ha ett bolag kan räknas som hästföretagare. 

Försäljning

För en hästföretagare är det viktigt att veta att konsumentköplagen är tvingande till köparens fördel. Den går enbart att avtala bort om villkoren är mer fördelaktiga för konsumenten än vad lagen föreskriver. Konsumentköplagen har strikta föreskrifter och ett fel som upptäcks på en vara (hästen) inom sex månader efter överlåtelsen förutsätts ha funnits vid köpet. Då blir säljaren ansvarig för att bevisa att felet inte fanns. Efter sex månader är det ska köparen som ska bevisa att felet fanns vid överlåtelsen.

Mer information finns under ”Sälja häst”

Förmedlare

När en förmedlare är inblandad gäller alltid konsumentköplagen och förmedlaren är solidariskt ansvarig för säljarens skyldigheter enligt lag. Även förmedlaren har ett ansvar och den som visar en häst för säljarens räkning kan anses vara en förmedlare, trots att ägaren och köparen sköter avtal och betalning. Den köpare som häver köpet kan välja att kräva tillbaka köpeskillingen från säljaren eller förmedlaren. Därför är det viktigt att det finns ett avtal som reglerar ansvaret mellan säljaren och förmedlaren.

Avtal

Det finns olika typer av hästföretagare och hästföretagande, som  exempelvis försäljningsstall, tillridningsstall, uppstallningsverksamhet, avel, turridning, ridstall och körstall. Gemensamt för alla är vikten av skriftliga avtal. 

Juridik för hästföretagare

Vi har tagit fram företagspaketet Libra för dig som är hästföretagare. Du överlåter juridiken till oss och Du kan fokusera på hästarna.

Vi hittar en individuell lösning just för Ditt företag.

Tvist

Har Ditt företag hamnat i en tvist? Kontakta Juridika.

Hur kan vi hjälpa Dig?

Välkommen till oss på Juridika. Förutom spetskompetens och gedigen erfarenhet erbjuder vi Dig personlig service och individuell rådgivning. Vi är Din jurist i Skåne, men  tar oss an uppdrag över hela Sverige. Kontakta oss gärna för mer information.