Hästjuridik

Ordet hästjuridik är omfattande, vi på Juridika har stora erfarenheter och gedigna kunskaper när det handlar om tvister, avtal, att sälja eller köpa häst, uppställning och andra typer frågor.

Utbildning, medryttare och fodervärd

Ska Du låna ut Din häst på foder eller ta in en medryttare?
Denna situation kan ge upphov till många frågor som behöver regleras i avtalet mellan Dig och den nya ryttaren. Till exempel behöver det tydligt regleras hur fodervärden/medryttaren får använda hästen.
 

Det behövs även diskuteras vad som skall gälla om hästen blir skadad;
Vem står för veterinärvårdsförsäkringen?
Vem betalar eventuell självrisk?
 

Avtal för försäljning och utbildning 

Om Du skall lämna ut eller ta in hästar för försäljning eller utbildning bör ett tydligt avtal skrivas. Exempel på punkter som behöver diskuteras och regleras är:
Vem skall bestämma tränings-och tävlingsupplägg?
Vem får rida hästen?
Vem skall stå för veterinärvårdsförsäkring?
Vem skall betala eventuell självrisk från försäkringen?
Vad skall gälla om hästen blir skadad?
Hur skall eventuella prispengar fördelas?

Vad skall gälla vid en försäljning av hästen? 

Det är bara den som äger hästen som kan få ut ersättning från en liv- och användbarhetsförsäkring, om inget annat reglerats i ett skriftligt avtal. Om Du tar in hästar för försäljning och utbildning kan Du räknas som förmedlare. Om en privatperson köper en häst som förmedlats av Dig har Du ett ansvar vid försäljningen. Se mer under ”Sälja häst”. Det är mycket att tänka på. Vi på Juridika har flera års erfarenhet av hästjuridik och kan hjälpa Dig att upprätta ett avtal efter just Din situation. 

Lägg tid och pengar på hästen – inte på tvisten.

Hur kan vi hjälpa Dig?

Välkommen till oss på Juridika. Förutom spetskompetens och gedigen erfarenhet erbjuder vi Dig personlig service och individuell rådgivning. Vi är Din jurist i Skåne, men  tar oss an uppdrag över hela Sverige. Kontakta oss gärna för mer information.