Hästjuridik

Ordet hästjuridik är omfattande, vi på Juridika har stora erfarenheter och gedigna kunskaper när det handlar om tvister, avtal, att sälja eller köpa häst, uppställning och andra typer frågor.

Ska du köpa häst?

Att köpa häst är en stor affär och för att Du som köpare ska känna dig trygg är det viktigt att du har kunskap om de viktigare juridiska frågorna, som vilken lag det är som gäller. Det finns två olika lagar som är relevanta, men de har stora skillnader. Köplagen är dispositiv vilket betyder att avtalet gäller framför lagen. Därför ska det alltid finnas ett skriftligt avtal. Konsumentköplagen däremot är tvingande, den gäller alltid framför avtalet – men det går att avtala om bättre villkor än vad lagen säger.

Viktigt att tänka på när du ska köpa häst

Vem är säljaren av hästen?
Provrid alltid hästen.
Gör alltid en egen besiktning.
Be säljaren om en fullmakt.
Ta reda på hästens tävlingsresultat.
Bestäm om hästen ska levereras.
Skriv ett avtal som reglerar ovanstående frågor.

Avtal

Som köpare ska Du alltid begära ett skriftligt avtal, läs igenom allt noga och ställ Dina frågor INNAN du skriver på avtalet. I avtalet ska Du som köpare kunna hitta svar på Dina frågor. Det är mycket för Dig att tänka på när Du ska köpa häst. Vi på Juridika har flera års erfarenheter av hästjuridik och hjälper Dig att upprätta ett anpassat köpekontrakt och ett avtal. Har Du hamnat i en tvist efter ett hästköp kan vi naturligtvis också hjälpa Dig. Lägg tid och pengar på hästen – inte på tvisten.

Vilken lag gäller?

Säljare

Privat
Företag
Privat
Företag
Privat gm Förmedlare

Köpare

Privat
Privat
Företag
Företag
Privat

Lag

Köplagen
Konsumentköplagen
Köplagen
Köplagen
Konsumentköplagen

Hur kan vi hjälpa Dig?

Välkommen till oss på Juridika. Förutom spetskompetens och gedigen erfarenhet erbjuder vi Dig personlig service och individuell rådgivning. Vi är Din jurist i Skåne, men  tar oss an uppdrag över hela Sverige. Kontakta oss gärna för mer information.